Ботулізм продовжує уражати українців Array Друк Array
Міжрайонна філія ДУ «Івано-Франківський ОЛЦ МОЗУ
П'ятниця, 07 червня 2019, 09:57

706197Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлена споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.  Це одна з найсильніших в природі отрут. Смертельна доза для людини становить 0,3 мкг.Потрапляючи в шлуково-кишковий тракт, ботулотоксин всмоктується в кров  і розноситься по організму, осідаючи в відділах нервової системи. Внутрішніми ферментами токсин не руйнується.
У 2018 році в Україні захворіло 86 людей,  7  із них — померли. Переважна кількість осіб, які захворіли  на ботулізм, вживали   в’ялену, копчену, солону рибну продукцію. Цього року захворювання продовжує уражати українців в Івано-Франківській області склалась нестійка епідемічна ситуація щодо захворювання на ботулізм. Всього з початку року зареєстровано 4 випадки захворювання на ботулізм, один з яких сімейний, в результаті  яких захворіло  5 осіб: житель Тисменицького району(с.Слобідка), житель смт.Перегінське Рожнятівського району,  подружжя з м.Тлумача (2 особи), та житель м.Івано-Франківська.
Останні три випадки зареєстровані  в період з 23.05. по 02.06.2019р., двоє хворих поступили у важкому стані, сімейне подружжя з Тлумача – в стані середньої важкості. Всі хворі вживали консервований м’ясний паштет домашнього приготування. Четверо хворих на ботулізм продовжують лікування в Івано-Франківській обласній клінічній інфекційній лікарні, всім була введена протиботулінічна сироватка.
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 8-24 години після споживання зараженої їжі або значно пізніше (4 доби і більше).  Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період. Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з'являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка або туман" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів).
 Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття "грудки" у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів.
 Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загально-токсичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках  пацієнта турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.
 Важкі форми захворювання характеризуються різким пригніченням функції дихальних м'язів, внаслідок чого за відсутності адекватної терапії смерть зазвичай настає на 2-3-й день хвороби. При виникненні будь-яких із цих симптомів не зволікайте, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою.   Госпіталізація  обов’язкова  незалежно від тяжкості хвороби.  До приїзду лікаря потрібно промити хворому шлунок, щоб токсин не всмоктався в кров.
Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків - введення ботулінічного антитоксину (синоніми: сироватка, імуноглобулін). Цього року Україна вперше на національному рівні закупила  сироватки, серед яких сироватка проти ботулізму.
Як уберегтися:
- не вживати «бомбажні» консерви, в'ялену рибу та інші продукти  невідомого походження (найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки);
- дотримуватись технологічного процесу під час домашньої консервації;
- рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від    нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні;
- не купувати і не вживати продукти харчування, виготовлені у домашніх умовах (консерви, в’ялену, копчену, солену рибу та інші) в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб;
-ретельно мити руки, а також овочі і фрукти під проточною водою.
Богородчаська міжрайонна філія ДУ «Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України» рекомендує керівникам об’єктів торгівлі і громадського харчування (незалежно від форми власності) посилити контроль  за термінами зберігання, дотриманням температурного режиму та реалізації в’ялених або копчених продуктів, м’ясних, рибних, овочевих та грибних банкових консерв. На всі харчові продукти повинні бути супровідні документи та якісні посвідчення.