Гострі кишкові інфекції наступають Array Друк Array
Міжрайонна філія ДУ «Івано-Франківський ОЛЦ МОЗУ
Четвер, 30 травня 2019, 09:19

3005193Зазвичай пік захворюваності ГКІ припадає на літо. До гострих  кишкових  інфекцій  відносяться: сальмонельоз, дизентерія, гастроентероколіт, черевний тиф, холера. Провідним симптомом цих захворювань є діарея (пронос), а також - біль в животі, нудота та блювання.
У теплий період року шкідливі бактерії розмножуються досить швидко  і часто виникають харчові отруєння чи кишкові інфекції,  пов'язані із вживанням продуктів харчування та питної води.
Чинники зараження при кишкових інфекціях найрізноманітніші: це «брудні руки», недостатньо промиті овочі, зелень, фрукти, ягоди, молочна продукція, що купується населенням на ринках, у т.ч. стихійних, у приватних осіб, зберігається без належних температурних умов та вживається без необхідної термічної обробки.  При сальмонельозі провідними факторами передачі є сирі або недостатньо термічно оброблені яйця, м'ясо птиці, приготовлене з порушенням гігієнічних вимог.
При кишкових інфекціях інкубаційний період (від моменту зараження до появи перших симптомів) може складати від кількох годин (при токсикоінфекціях) до 7 діб, а в середньому 3-4 доби. Джерелом таких інфекцій є хвора людина. Небезпеку становлять особи з легким перебігом захворювання, а особливо ті, хто по роду своєї діяльності зайнятий в сфері обслуговування населення.
У травні через сильні дощі та зливи в окремих населених пунктах району сталося підтоплення житлових будинків, прибудинкових територій, шахтних колодязів, надвірних туалетів і виникла  загрозлива  епідемічна ситуація щодо поширення гострих кишкових інфекцій (дизентерії, вірусного гепатиту А ), харчових отруєнь, лептоспірозу тощо.
За даними закладів охорони здоров’я в останній місяць зросла кількість хворих на гострі гастроентероколіти (госпіталізовано 27 захворілих проти 10 – у квітні), зареєстровано 2 випадки дизентерії в с. Раковець, випадок сальмонельозу в с. Старуня, 3 сімейні осередки в с.с. Росільна, Підгір’я, Старі Богородчани. Найбільше захворілих в с.Ст.Богородчани (7 жителів). При епідрозслідуванні випадків інфекційних захворювань встановлено, що в більшості криниць вода візуально не придатна до вживання, тому могла стати фактором передачі кишкових інфекцій. На жаль, в даний час населення недостатньо забезпечене водою гарантованої якості як для споживання, так і для інших побутових цілей (особиста гігієна, миття посуду тощо).
   В цей період важливо не допустити епідускладнень на об’єктах підвищеного епідризику (лікувально-профілактичні заклади, навчально-виховні  заклади, об’єкти громадського харчування, харчової промисловості, торгівлі), а також серед  населення.
В ЗМІ вже опубліковані рекомендації щодо дезінфекції джерел водопостачання. Богородчанська міжрайонна філія готова провести за заявками знезараження води джерел водопостачання та дослідження проб води на санітарно-хімічні та мікробіологічні показники, які регламентуються Державними санітарними нормами та правилами «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10).
Профілактика кишкових інфекцій полягає в щоденному дотриманні елементарних гігієнічних правил та навиків: миття рук з милом після перебування на вулиці та відвідування туалету. Овочі, фрукти, зелень та ягоди потрібно ретельно мити перед споживанням. Наголошуємо: потрібно використовувати при цьому воду питної якості. М‘ясо та риба повинні бути достатньо термічно оброблені, швидкопсуючі продукти повинні зберігатися в холодильнику.
    Скористайтесь цією інформацією, щоб зберегти здоров’я!