Щоб не хворіти на кишкові інфекції. Array Друк Array
Міжрайонна філія ДУ «Івано-Франківський ОЛЦ МОЗУ
П'ятниця, 24 травня 2019, 10:40

2405193Внаслідок зливових дощів, які тривають з початку травня на території Богородчанського району в зону підтоплення потрапило 15   населених пунктів району.
За попередніми даними підтоплено 932 житлові будинки, 1173 прибудинкові території, 2946 джерел децентралізованого водопостачання, 400 надвірних туалетів, 4 навчальні заклади, 1 дитячий дошкільний заклад, 1 заклад культури.
 Вміст вигрібних ям, дворових туалетів, гноєсховищ потрапив у відкриті водойми, водоносні горизонти, а далі і в наші криниці, що призводить до забруднення питної  води.
Тому з метою попередження виникнення спалахів гострих кишкових та інфекційних захворювань серед населення району пропонуємо дотримуватися таких простих правил:
1.    Для пиття вживати тільки кип’ячену воду  або бутильовану гарантованої якості.
2.    Для миття посуду, дотримання особистої гігієни використовувати тільки кип’ячену воду.
3.    Не використовувати для приготування страв м’ясо загиблої птиці чи інших домашніх тварин.
4.    Сирі фрукти, ягоди, овочі перед споживанням обливати кип’ятком.
5.    Неухильно дотримуватись правил особистої та громадської гігієни.
 Після закінчення паводкового періоду з підтоплених криниць необхідно відкачати воду, почистити дно та стінки криниць від намулу та провести дезінфекцію (стінки та дно криниці скропити 5% розчином хлорного вапна).
Проведення санації (очистки та дезінфекції) допускається як спеціалізованими організаціями так і самостійно власниками колодязів за умовами дотримання техніки безпеки.
Коли криниця наповниться до попереднього рівня – влити 10% освітлений розчин хлорного вапна з розрахунку 10 л. на 1 м 3 води, перемішати воду жердиною і залишити на 8-12 годин. Потім воду відкачувати до тих пір , поки не зникне запах хлору. В перші два тижні воду для пиття бажано кип’ятити.
З метою дезінфекції застосовують і інші деззасоби, що випускаються у вигляді таблеток розчинених у воді, наприклад, сере них добре відомі: «Акватабс-8,68», «Жавель-клейд», «Брілліантовий міг», «Жавілар Плюс», а також гіпохлорит кальцію та інші.
Після проведення санації колодязя бажано провести лабораторний контроль якості питної води на санітарно-хімічні та мікробіологічні показники, як це регламентують додатки № 1, № 2 до Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10).
Спеціалісти міжрайонної філії проводять постійний моніторинг якості питної води джерел як централізованого водопостачання так і децентралізованого (в т.ч. води громадських криниць та каптажів, що користуються попитом населення), а також готові провести дослідження проб води джерел водопостачання за заявками громадян чи голів місцевих рад.
В період паводку існує загроза погіршення якості води і вододжерел, які знаходяться на непідтоплених територіях. Тому застерігаємо населення району вживати тільки кип’ячену воду та бути уважними до свого здоров’я.