14 листопада – Всесвітній день боротьби з діабетом Array Друк Array
Міжрайонна філія ДУ «Івано-Франківський ОЛЦ МОЗУ
П'ятниця, 09 листопада 2018, 15:14

9118Дата обрана не випадково – 14 листопада день народження Фредеріка Бантінга, канадського фізіолога, котрий відкрив (спільно з Джоном Маклеодом) гормон інсуліну, за що отримав у 1923 році Нобелівську премію з фізіології та медицини.
 Довгі століття люди не знали засобів для боротьби з цією хворобою, і діагноз «цукровий діабет» не залишав пацієнтові ніякої надії не тільки на одужання, але й на життя: без інсуліну - гормону, що забезпечує засвоєння тканинами глюкози, хворий організм існувати не може і приречений на повільне згасання.
У січні 1922 року нікому не відомий молодий канадський вчений Фредерік Бантінг вперше в історії врятував життя, зробивши ін’єкцію інсуліну 14-річному хлопчику, який страждав важкою формою цукрового діабету. Замість того, щоб отримати патент на інсулін і згодом казково розбагатіти, Бантінг передає всі права Торонтському університету. В подальшому права на виробництво інсуліну перейшли до Канадської ради з медичних досліджень, і наприкінці 1922 року новий лікарський препарат з’явився на ринку.
Цукровий діабет характеризується стійким підвищенням рівня глюкози у крові, може виникнути у будь-якому віці і продовжуватися протягом всього життя. Чітко прослідковується спадкова схильність, однак реалізація цього ризику залежить від дії багатьох факторів, серед яких лідирують ожиріння, надмірне споживання цукру та гіподинамія. 
СИМПТОМИ ДІАБЕТУ
•    надмірне сечовиділення, спрага, постійне відчуття голоду,
•    втрата ваги, відчуття втоми, погіршення зору.
ТИПИ ДІАБЕТУ
Діабет І типу (інсулінозалежний) – характеризується недостатнім виробленням інсуліну.
Діабет ІІ типу (інсулінонезалежний) – виникає через неефективне використання інсуліну організмом. Більшість випадків діабету цього типу пов’язані з надлишком ваги та браком фізичної активності.
Гестаційний діабет – характеризується підвищенням рівня цукру у крові, яке розвивається у жінок під час вагітності. При цьому типі діабету виникає висока ймовірність ускладнень під час вагітності та пологів.
РИЗИКИ Й УСКЛАДНЕННЯ
Дорослі люди з діабетом мають ризик розвитку інфаркту та інсульту у 2-3 вищий за інших.
Зниження кровотоку через уражені судини в поєднанні з ураженням нервових закінчень значно підвищує ризик виникнення виразок на ногах, їх інфікування та в кінцевому результаті – ампутації.
Ураження сітківки очей – діабетична ретинопатія виникає внаслідок ураження дрібних кровоносних судин та є причиною 1% випадків сліпоти.
Діабет є основною причиною ниркової недостатності.
За даними ВООЗ, сьогодні на цукровий діабет хворіють близько 400 мільйонів людей. За поперед¬німи підрахунками до 2030 р. у світі ця цифра подвоїться.
У 2016 р. за офіційними даними в Україні діабетом хворіло понад 1,2 млн осіб, хоча насправді  таких хворих набагато більше. Майже 3% первинної інвалідності дорослого населення в України є наслідком захворювання на діабет.
В Богородчанському районі показники захворюваності на цукровий діабет стрімко зростають. У 2002 році таких хворих було 1036 (20,5 на 1000) . У 2017 році  хворих на діабет - 2247 (показник 41,9 на 1000) - удвічі більше.
Дана статистика підтверджує сумну картину профілактики даної хвороби, яка приводить не тільки до інвалідності, а й до смертності у працездатному віці.
ПРОФІЛАКТИКА ДІАБЕТУ
Профілактика діабету ІІ типу полягає у простих заходах із підтримання здорового способу життя. Щоб вберегтися від діабету ІІ типу, вам необхідно:
• досягнути нормальної ваги тіла та підтримувати її;
• бути фізично активним;
• дотримуватись здорового харчування та зменшувати кількість цукру та насичених жирів;
• утримуватись від тютюнокуріння.
 Щодо харчування, то наші гени найкращим чином пристосовані до переробки тих цукрів, які ми отримуємо з натуральними продуктами харчування, а не з цукром-рафінад. І якщо раніше цим солодким були ягоди і фрукти, то зараз – кондитерські вироби, соуси, фаст-фуд…Серед напоїв лідером є солодкі лимонади, газована вода і соки. Близько третини ми випиваємо із солодкими напоями, шосту частину з’їдаємо в десертах, а близько половини цукру знаходиться в їжі, яка не мусить бути солодкою, - в підливах, хлібі, макаронах і майже у всій промисловій їжі.
Близько чверті усіх випадків діабету у  світі викликані не спадковістю, не абстрактним неправильним харчуванням чи переїданням, а виключно цукром.
Чому краще відмовитися від цукру або принаймі максимально скоротити його споживання? Вживання цукру викликає швидке підвищення глюкози в крові, стимулюючи викиди великої кількості інсуліну. Якщо подібні скачки відбуваються досить часто, то клітини втрачають чутливість до інсуліну. Як наслідок, рівень глюкози в крові залишається підвищеним. Надалі гіперглікемія може стати причиною розвитку цукрового діабету другого типу. Тому  дотримуйтесь таких простих правил:
•    Менше цукру: менше 50 г цукру в раціоні на добу.
•    Режим харчування: снідайте протягом першої години після підйому, не пропускайте обід і вечеряйте за три години до сну. Влаштовуйте собі один-два перекуси.
На думку президента Міжнародної діабетичної федерації професора Нам Чо (Південна Корея) в цьому напрямку дуже важливою є загальнонаціональна освіта українців стосовно проблематики та серйозності цукрового діабету, покращення системи охорони здоров’я України та впровадження національного медичного страхування. Важливо не забувати, що це війна, в якій щорічно помирає близько 5 млн людей в усьому світі внаслідок цукрового діабету.