Гігієна в сім’ї , у школі та в побуті - основа здоров’я Array Друк Array
Міжрайонна філія ДУ «Івано-Франківський ОЛЦ МОЗУ
Середа, 26 вересня 2018, 14:43

2697Дотримання правил гігієни є чи не найпростішим і водночас дуже ефективним методом профілактики різних захворювань — від кишкових інфекцій до грипу.
Перше та основне правило гігієни — регулярне миття рук із милом, особливо перед кожним прийомом їжі, після відвідування туалету і повернення з громадських місць. Змалечку дітям варто пояснювати, що людина бере руками різні предмети: олівці, книги, зошити, м’ячі, гладить тварин, торкається меблів та ручок дверей тощо. На всіх цих предметах є бруд і мікроби, які часто залишаються на шкірі пальців та долонь. Якщо їсти немитими руками чи торкатися обличчя, збудники хвороб можуть потрапити в організм. П’ять простих порад допоможуть вашій дитині захистити свій організм від збудників поширених недуг: спершу потрібно намочити руки водою, потім намилити, ретельно потерти протягом щонайменше 20 секунд, змити й витерти насухо одноразовою серветкою. Це швидко та просто!  Як діти, так і більшість дорослих не задумуються про те, що закривають кран після миття чистими руками і таким чином мікроорганізми можуть знову потрапити на руки. Варто користуватися серветкою або закривати кран зворотною частиною долоні. Якщо мило та вода недоступні, можна використовувати дезінфікуючий засіб для рук. Догляду потребують і нігті на пальцях рук та ніг. Дітей потрібно вчити регулярно підстригати та чистити нігті, а також не дозволяти гризти нігті.
Попередити розповсюдження інфекційних хвороб допоможе дотримання правил гігієни при чханні та кашлі. Під час чхання або кашлю потрібно прикривати рот та ніс з допомогою одноразової серветки та викинути її у смітник одразу після використання. Якщо серветки немає, не можна закривати обличчя руками, краще зробити це за допомогою рукава чи зігнутої в лікті руки. Не варто користуватися носовичками з тканини, оскільки на них мікроорганізми можуть накопичуватися та розмножуватися. Після чхання та кашлю потрібно регулярно мити руки.
У разі появи у дитини перших симптомів інфекційних захворювань, особливо грипу, її необхідно залишати вдома, щоби попередити можливі ускладнення та передавання збудника іншим. Батькам варто якомога швидше проконсультуватися з лікарем та забезпечити дитині належний догляд. У школу можна повертатися після повного одужання. Навчайте дітей не торкатися обличчя, носа, рота, очей та вух забрудненими руками. Патогенні мікроби часто розповсюджуються, коли дитина торкається предмета, забрудненого мікроорганізмами, а потім торкається власного обличчя, очей, носа чи рота. Найпоширеніші захворювання, які розвиваються внаслідок недотримання правил гігієни: діарея, дерматити, грибкові захворювання шкіри ніг та нігтів, захворювання зубів та ясен, педикульоз, паразитарні хвороби. Діти, які відвідують спортивні секції чи танцювальні гуртки, також повинні дотримуватися простих правил гігієни: не ділитися одягом та формою, рушниками, губками, гребінцями, а також засобами особистої гігієни. Не можна зберігати брудний або вологий одяг та спорядження в шафці чи сумці, одяг потрібно прати, а спорядження — чистити. Сумки та рюкзаки теж повинні бути чистими,  особливо від залишків продуктів харчування та бруду. Крім обов’язкового миття рук перед їжею, діти повинні стежити, щоби посуд, яким вони користуються, був чистим та непошкодженим. Не можна користуватися чужими столовими приборами, склянками та посудом. Їжа має бути свіжою та правильно приготованою, захищеною від комах та гризунів. Часто школярі беруть перекус із дому. Тому їм потрібно розповідати про те, як правильно зберігати різні харчові продукти, а також нагадувати, що сирі фрукти й овочі слід ретельно мити перед уживанням. Учні нерідко купують різні продукти харчування у кіосках, що розташовані неподалік від навчального закладу, або просто на вулиці, тому вони повинні знати про те, що ці продукти можуть бути небезпечними через недотримання правил їх приготування та зберігання.  Діти полюбляють солодощі. Серед напоїв лідером є солодкі лимонади, газована вода і соки, які влітку розходяться сотнями літрів. Солодкі напої рекламуються як корисні і здорові, «глюкоза необхідна мозку». Близько третини цукру ми випиваємо із солодкими напоями, шосту частину з’їдаємо в десертах, а близько половини цукру знаходиться в їжі, яка не мусить бути солодкою, - в підливах, хлібі, макаронах і майже у всій промисловій їжі. Однак, наші гени найкращим чином пристосовані до переробки тих цукрів, які ми отримуємо з натуральними продуктами харчування, а не з цукром-рафінад. Близько чверті усіх випадків діабету у світі викликані не спадковістю чи неправильним харчуванням, а виключно цукром. Висновок: щоби зупинити епідемію діабету, необхідно обмежити споживання цукру. Для учнів максимальною є кількість цукру 75 г, включаючи напої, тому варто віддавати перевагу фруктам, ягодам,  меду.
Вчені склали рейтинг найбільш шкідливих продуктів, які є причиною поширених захворювань шлунково-кишкового тракту, серцево-судинних, цукрового діабету, онкологічних. Лідером по шкідливості визнані:  чіпси, лимонад, Кока-Кола - через надлишок цукру, барвників, вуглекислого газу, що веде до підвищення кислотності та гастриту. Фастфуди (швидка їжа) містять барвники, консерванти, емульгатори, підсилювачі смаку, харчові ароматизатори, тому постійне захоплення цими продуктами може призвести до розвитку гастриту, виразки шлунково-кишкового тракту і дванадцятипалої кишки, холециститу і панкреатиту. Кетчупи, майонези містять синтетичні токсичні трансжири, які знижують імунітет, збільшують ризик розвитку діабету, онкологічних захворювань.  Хімічну речовину, яка утворюється в чіпсах, пригорілих тостах, чебуреках, картоплі-фрі у фастфудах (мова йде про акриламід) визнано канцерогенною. Крім того, шкідливий і фритюрний жир, який часто використовується кілька разів.
Небезпеку становлять овочі, фрукти біля автодоріг, які містять продукти згорання палива, солі важких металів;  продукти з консервантами (горішки, сухарики); маргарини, спреди, жирні кондвироби; енергетичні напої; морозиво (містять згущувачі та ароматизатори, які уповільнюють обмін речовин); рафінований цукор, сіль (не більше 5 г в день);  бульйонні кубики, супи швидкого приготування (мівіна), що містять харчові добавки і велику кількість солі. Батькам потрібно відверто говорити з дітьми про потенційні ризики неякісного харчування, недотримання правил гігієни. Дуже важливо показати особистий приклад.  Тому батьки зобов'язані не лише вчити дитину, а й самі суворо дотримуватися простих правил гігієни та здорового способу життя.